Celosia – informatie voor de handel

/Celosia – informatie voor de handel
Celosia – informatie voor de handel 2018-08-13T12:44:13+00:00

Informatie voor de bloemenhandel

Een paar jaar geleden hebben een viertal hogeschool studenten een diepgaand onderzoek gedaan naar de snij Celosia. Daaruit kwamen een aantal conclusies en aanbevelingen, één daarvan was het plaatsen van informatie op internet en daarom deze pagina’s.

Snij-celosia is een sierlijk en decoratief product met een goede houdbaarheid mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan om te zorgen dat deze bloem in optimale conditie de consument bereikt. Daarom is er aandacht nodig voor een aantal zaken die de sierwaarde en houdbaarheid negatief kunnen beïnvloeden, te weten: breuk (met name bij kam-Celosia) schimmelvorming en vermindering van houdbaarheid door “vies” water of het gebruik van – voor de snij – ongeschikte pot / tuin rassen.

 1. In overleg met de veilingen zijn de aanvoervoorschriften aangepast en is de controle op het juiste gebruik van voorbehandeling d.m.v. chloortabletjes verscherpt. De houdbaarheid van Celosia gaat snel achteruit als er bacteriegroei in het water en de steel optreedt, blad wordt dan geel en uiteindelijk gaan het water en de steel verslijmen.
 2. De aanbevolen maximumlengte is terug gebracht naar 75 cm om de bloemen meer steun te geven van de opzetrekken in het veilingfust. Resultaat: 75 procent minder breuk in de verwerking bij de veiling.
 3. Sommige kwekers gebruiken zelf gemaakte kartonnnen opzetkragen – met hun naam en logo erop – in plaats van een plastic opzetrek. De veiling is daar niet blij mee, de kragen zijn scherp in de handling / verdeling en veroorzaken een hoop afval, want ze zijn niet herbruikbaar. Ook het milieu is met dat eenmalig spul  niet gediend, maar de veiling kan het niet verbieden.
 4. Om sterke verdamping van het blad en vochtophoping in de hoes te verminderen zijn de kwekers de onderste bladeren gaan verwijderen. Daarnaast worden er uitsluitend nog “hot needle” hoezen toegepast die beter ademen. Resultaat: aanmerkelijk minder reclames over keuring vanuit de handel. Al deze maatregelen hebben geleid tot meer tevredenheid bij de handel.
 5. Hieronder volgt een passage uit het rapport dat de 4 studenten hebben opgesteld en wat ertoe heeft geleid dat de aanvoer voorschriften zijn aangepast. “Als de Celosia’s vanuit de kas zo de vaas op gaan, zijn ze zeker 2 weken goed. Dus het kan wel om de Celosia’s langer houdbaar te houden. Het zijn alleen de temperatuur schommelingen in de keten waar het product mee te maken heeft. Van de schuur de vrachtwagen in. Van de vrachtwagen de koelcel van de veiling in. Van de koelcel langs de klok naar de verzamelhal. Van de verzamelhal naar de handelaar of de vrachtwagen in en daar weer in de koeling. En bij bloemisten soms nog een keer na transport in de koeling. Dit logistieke proces moet beter georganiseerd worden, zodat de houdbaarheid beter wordt. Voorkomen moet worden dat het product “natslaat” ( door condensvorming ). Daarnaast moet gezorgd worden dat het water waar de bloemen in de keten op staan fris blijft en niet door bacterie groei “verslijmd” raakt. Een goed gebruik van chloortabletten en controle daarop is dus belangrijk. De hoes waar een bos Celosia in gaat moet anders. Een Celosia verdampt veel vocht. De hoes om de Celosia veroorzaakt dan een broeierig effect. Dit is niet bevorderlijk voor het blad. Het maakt het blad week, slap en verrot. Er zijn diverse hoezen getest, zelfs papieren hoezen, maar dit werkt allemaal niet. De meeste kwekers werken nu met geperforeerde hot needle hoezen, die beantwoorden het meest aan het gestelde doel omdat ze “ademen”. Zonder hoes aanvoeren is geen optie, want dat leidt onherroepelijk tot meer breuk.- De kop van de bloemen niet in de hoes, maar er net boven houden om natslaan te voorkomen.
  – Lengte maximaal 75 cm moet verplicht worden, dan hebben de kammen meer steun van het opzetrek ( fustcode 597 ) Grotere lengtes leiden onherroepelijk tot meer kambreuk aan de kant van de kar en tijdens de handling in de verdeling.
  – De ondereinden ¼ tot 1/3 kaal maken zorgt voor minder vocht in de hoes, maar dat moet dan voor iedereen verplicht worden.
  – De handel is positief over Celosia, mooi product maar kwetsbaar.
  – Als de problemen met schimmel en breuk ( grotendeels ) opgelost worden kunnen ze er zeker meer hebben”.
  Tot zover de passage uit het rapport.

Van de kant van de veredelaars, de kwekers en de veiling doen we er alles aan om Celosia zo goed mogelijk de handelsketen in te krijgen. Naar de handel toe is er vanuit de veilingen in het verleden al wat informatie over de nieuwe aanvoerwijze in een nieuwsbrief gegeven. Maar hoe verder weg in de keten hoe moeilijker aansturing wordt. En daarom volgen op de volgende subpagina nog wat tips voor bloemist / winkeliers, tuincentra en andere verkooppunten.