Celosia – informatie voor consumenten

/Celosia – informatie voor consumenten
Celosia – informatie voor consumenten 2018-08-13T12:45:28+00:00

Info voor consumenten

Enkele jaren geleden hebben vier hogeschoolstudenten een diepgaand onderzoek gedaan naar de snij-celosia. Daaruit kwam een aantal conclusies en aanbevelingen, één daarvan was het plaatsen van informatie op internet en daarom deze pagina’s. Om voorinformatie te hebben over de wijze waarop u Celosia in optimale conditie bij de bloemist kunt kopen is het raadzaam om de subpagina’s met informatie voor de bloemenhandel en informatie voor bloemisten even door te lezen.

Bloemenwinkel in Groot-Brittannië

Nuttige tips:

  • Bloemen altijd opnieuw schuin aansnijden, zo ontstaat een vers snijvlak dat het beste water opneemt. Zit er een hard ondereindje aan de steel dan moet dat er altijd af, want dat neemt slecht water op ( zie voor uitleg daarover de subpagina “Informatie voor de bloemist”).
  • Gebruik altijd een schone vaas zonder vieze aanslag van binnen. Hoe krijg je die schoon ? Dat kan in de vaatwasser bij de pannen of zet ze een uurtje neer met water waar je een scheutje chloor aan toe hebt gevoegd. Daarna met warm water grondig uitspoelen. Denk om spetters en uw kleding ! Wilt u geen chloor gebruiken, dan ontsmet spiritus of soda redelijk goed. Een reinigingstabletje voor kunstgebitten werkt ook prima.
  • Geen blad in de vaas onder water, dat gaat rotten!
  • Vul de schone vaas met vers kraanwater en voeg daar een klein drupje chloor aan toe (echt niet meer dan dat!). Bloemen kunnen daar goed tegen en dit houdt het water fris. Kwekers en bloemisten gebruiken speciale tabletjes waar langzaam chloor uit vrij komt, maar die zijn voor de consument niet overal te koop.
  • Celosia verdampt veel en “drinkt” dus daarom veel water uit de vaas, zeker als ze in de zon staan. Hou daarom de vaas dagelijks in de gaten en vul regelmatig water bij, liefst met opnieuw een klein drupje chloor erin. Valt de vaas toch droog, dan gaan de stelen onderaan verschrompelen en nemen geen water meer op. In dat geval er een stukje afsnijden om een vers snijvlak te maken wat wel water opneemt.

Celosia in Tokio ( Japan )

Het Celosia-assortiment bestaat uit de kamvorm ( zowel de platte vorm, zogenaamde “hanenkammen” als ronde bolvorm, zogenaamde “hersens” ), daarnaast staartjes en tenslotte pluimen. Al die typen zijn op deze site te zien.