Celosia – informatie voor bloemisten

/Celosia – informatie voor bloemisten
Celosia – informatie voor bloemisten 2018-08-13T12:44:51+00:00

Informatie voor bloemisten en winkeliers

Een paar jaar geleden hebben een viertal hogeschool studenten een diepgaand onderzoek gedaan naar de snij Celosia. Daaruit kwamen een aantal conclusies en aanbevelingen, één daarvan was het plaatsen van informatie op internet en daarom deze pagina’s.

Snij – Celosia is een sierlijk en decoratief product met een goede houdbaarheid mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan om te zorgen dat deze bloem in optimale conditie de consument bereikt. Daarom is er aandacht nodig voor een aantal zaken die de sierwaarde en houdbaarheid negatief kunnen beïnvloeden, te weten : breuk,  ( met name bij kam-Celosia ) schimmelvorming en vermindering van houdbaarheid door “vies” water of het gebruik van – voor de snij – ongeschikte pot / tuin rassen.

Om voorinformatie te hebben over de aanvoervoorschriften van de veiling en de wijze waarop een handelaar Celosia in optimale conditie bij u dient aan te leveren is het raadzaam om de subpagina met informatie voor de bloemenhandel even door te lezen.

Allereerst dit even. Vanuit het verleden leeft nog steeds de mythe dat blad van Celosia zwak is en snel geel wordt of gaat rotten. Dat is maar moeilijk uit te roeien!

De waarheid is dat oude Celosia rassen (voor de komst van de “Bombay’s” e.a.) hoofdzakelijk uit pluimvormen bestonden die in de kas in veel gevallen erg kort bleven omdat het eigenlijk halfhoge tuinplant soorten waren. Gevolg was dat die oude rassen kort bij de grond werden afgesneden om lengte te houden, maar het onderste stukje steel (voetje) is bij Celosia houtig en hard en neemt zeer slecht water op.

Dus kreeg het blad een slechte naam, maar dat was de oorzaak niet! Dat voetje moet eraf! Wij streven er in de veredeling naar om rassen te creëren met voldoende lengte voor de snijproductie en dus moet dit probleem heden ten dage niet meer aan de orde zijn. Helaas is één zo’n oud pluimras nog in kleine hoeveelheden in productie, dat is de lichtroze “Kim rose” ( ook bekend onder de naam “Cynthia roze” ). Feitelijk is dit oneigenlijk gebruik voor de snij van een oud Japans ras wat in dat land is veredeld voor tuin beplanting en daar in het lokale klimaat erg kort en stug blijft.

Er zijn inmiddels snij – Celosia rassen van de nieuwe “Sunday” serie in veel kleuren beschikbaar, die in de kas ruim voldoende lengte hebben. En daarmee moet het probleem van het mee oogsten van het onderste harde voetje verholpen zijn, want dat hoeft niet meer. De houdbaarheid van die rassen is getest en prima gebleken. Dus …… geef zoiets een kans !

* Opm. : In die serie zit ook een zeer vergelijkbare lichtroze kleur als “Kim rose”, genaamd “Sunday bright pink”. Speciaal veredeld om “Kim rose” in de snijbloemenmarkt te vervangen. Dat zou ook zo snel mogelijk moeten gebeuren !

Dan wat tips:

  • Sommige bloemenhandelaren vervoeren Celosia in de gekoelde laadbak omdat hun auto er niet op gebouwd is om ze ergens ongekoeld neer te zetten. Als u die bloemen in de winkel krijgt laat ze dan acclimatiseren door ze luchtig en ruim neer te zetten zodat condens ook weer z.s.m. kan opdrogen. Maar wel rechtop zetten, ze groeien nog door op water en gaan daarom ook krom als ze scheef staan. Let op de aanwezige hoezen, sluiten die de bloem niet af?
  • Celosia is een subtropische bloem en hoeft niet gekoeld te worden, snel uitbloeien doet hij toch niet.
  • Let er op dat Celosia veel water uit de vaas of emmer drinkt, zeker ongekoeld. Misschien overbodig om te zeggen : Zorg voor schoon water en schoon fust en gebruik minimaal één chloortabletje per 3 liter water, ook in het water waar mee wordt bijgevuld. Veel kruidachtige zomerbloemen ( waaronder Celosia ) zijn erg gevoelig voor bacteriegroei in het water. Wij hebben goede ervaringen met 1 chloortabletje per 2 á 2,5 liter. Dit geeft geen schade.
  • Omdat Celosia met blad eraan veel “drinkt” kan het niet gebruikt worden in Oasis steekschuim, dat materiaal laat te weinig water door en Celosia met blad gaat dan slap. De oplossing bij gebruik in steekschuim: korter maken met slechts een enkel blaadje, alleen de bloem gebruiken of de steel kaal maken (dit alles beperkt de verdamping en dus de wateropname).
  • De combinatie van rijp stuifmeel en een half uur vocht kan schimmelvorming veroorzaken. Er komen twee soorten schimmel in Celosia voor, de ene is de blauwe schimmel die ook op oud brood zit, deze is ongevaarlijk en verlaagt alleen de sierwaarde iets. Grauwe schimmel (Botrytis) groeit in de bloem naar binnen en veroorzaakt rotting. Schimmel moet te allen tijde voorkomen worden, want beide kunnen ook tegelijk voorkomen.
  • Tenslotte nog een opmerking over tintverschillen in ( met name ) roze hanekammen : Dit is een probleem wat zich manifesteert in allerlei eénjarige zaai gewassen met zachte pastel kleuren en bij Celosia vooral tot uitdrukking komt bij het lichtroze ras “Bombay pink” , de meest geteelde in die kleur. Er wordt al 10 jaar hard gewerkt aan meer uniformiteit op kleur d.m.v. strakke selectie maar die tintvariatie ligt opgesloten in de genetica en is er daardoor nooit helemaal uit te filteren. Recent uitgebrachte rassen in de kleur roze hebben er duidelijk minder last van en zijn inmiddels ook – tot volle tevredenheid van de kwekers – in productie.

Dit is een trendy en slimme manier om verdamping van Celosia te beperken. Vijf stelen in een buisvormige vaas. Links Celosia “Bombay firosa” ( kammen ) na 3 weken in een ( warm ) kantoor tijdens hartje zomer ( Juli ). Uiteindelijk zijn sommige bladeren bruin geworden en de bloemen – uiteraard – overrijp. Rechts vers op water gezette  “Sunday” ( pluimen ) mix in hetzelfde vaasmodel. Opmerking : Het water is bij de “Bombay firosa” ( kammen ) niet tussentijds bijgevuld, de bloemen hielden het uit op het bestaande water waar chloortabletjes aan waren toegevoegd.

* Een aantrekkelijk “verkoopklaar” concept trouwens !